Saturday, June 3, 2017

BLUEBERRY YOGURT MUFFIN

 
Assalamualaikum semua! Walaupun sekarang bulan puasa..Pn Doc masih ingin berkongsi resipi blueberry yogurt muffin ni yang dibuat 2 minggu yang lalu..hihi! Muffin ni bolehla dihidangkan utk jamuan musim perayaan nanti kan. Kemanisannye just nice, moist dan gebu! Jom kita zaas resipinye ye!

BLUEBERRY YOGURT MUFFIN
Sumber- inahar's cooking time

Bahan2:


2 cawan tepung gandum
2/3 cawan gula castor (klu guna brown sugar boleh lbhkan sikit amaunnye)
1 biji telur
1 cawan susu segar (ganti ngan 200ml yogurt perisa berry)
1/3 cawan minyak @ butter dicairkan
150 gm fresh bluberry (bnyk ikut suka sebenarnye)
3 suduteh baking powder
sedikit garam
1 suduteh vanilla esen

cara2:
pukul telur bersama gula sampai sebati then tambah minyak,susu/yogurt, garam dan kacau lagi sampai sebati. then tambah tepung yg telah diayak bersama baking powder (kacau secara kaup balik utk bg rata jer) dan akhir sekali masukkan buah bluberi atau blueberry filling. Masuk dalam muffin cup, tabur badam flakes dan bakar pd preheated oven @ 180c selama 20 minit.


8 comments:

Norlaili A Wahab said...

tak sempat tunggu raya dah nak cuba sangat ni ;)

Kongxie said...

Oh sedapnya memang favorite saya. Selalunya saya beli aja. Thanks untuk resepinya

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

gebunya doc!

Sweetie said...

Dah beberapa hari saya tengok Ina post n3 ni... baru saya dapat tengok. sebelum ni saya tak boleh masuk blog Ina ni... dia keluar link bukan2 bila saya enter... mcm ada virus pulak. Dgn lappy saya sekali jadi gulab gulita.

inahar ali said...

norlaili..hahaha tu la kaan! tak sabar nk cuba resipi ni ek..cuba jgn tak cuba ye!

inahar ali said...

kongxie..welcome! nanti try ye resipinye!

inahar ali said...

SKTJ..meme gebuss banget! cuba la nnti wat ye!

inahar ali said...

ksweetie..laa iyeke? so far sy buka guna lappy or hp okay jer kak. takper nnti sy try delete link2 yg tak perlu kt blog ni.